office@nedatravel.com, +359 52 620 208, +359 887 620 208
Неда Травeл – гр. Варна

По пътя на Вярата

Рилски манастир, Мелник, Роженски манастир, село Златолист-Преподобна Стойна, Рупите, Арбанаси – Девически манастир „Света Богородица”

29.03 – 31.03.2019

Пакетна цена за един човек – 140 лв.

* Офертата важи при минимум 45 плащащи туристи.

Цената включва:

  • транспорт с лицензиран автобус
  • 2 нощувки в хотел 3-4* в Сандански
  • 2 закуски
  • застраховка
  • екскурзоводско обслужване

Цената не включва:

  • вечеря в ресторанта на хотела 12 лева / тристепенно меню, с напитки/
  • доплащане за единична стая- 30 лева
  • Входни такси за музея на Рилски манастир (8 лв.) и Хрельовата Кула (5 лв.), Кордопулова къща в Мелник – 2 лв

Програма

1 ден

Отпътуване от Добрич в 04.15 от Младежки дом, 05.00ч Варна /Антим-1/, 06.00 Шумен/5-ти км,08.00ч Велико Търново от автогара „Юг“. Следобед посещение на Рилски манастир-  Разположен в сърцето на величествената планина, Рилският манастир е най-яркият образец на българското църковно изкуство и архитектура и е под закрилата на ЮНЕСКО. Църквата „Рождество Богородично“, с чудотворната икона на Дева Мария и изящно украсения иконостас, манастирският музей и Хрельовата кула са само част от безценното културното наследство, съхранено тук. Отпътуване за  Сандански Нощувка.
2 ден
Закуска. Отпътуване за Мелник  – град музей, град история, най-малкото градче в България. Времето сякаш е спряло в това тихо и спокойно градче. Живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини – това ни предлага днес Мелник. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим – Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба ) , руините на средновековни църкви и много други – ще им се насладим заедно.
Отпътуване за Роженски манастир- най-големият православен манастир в Пиринския край, разположен на панорамна височина, от която се разкриват удивителни гледки към пясъчните пирамиди, Славянка, Пирин планина (до манастира има 20-минутно изкачване). Разглеждане на църквата, богато изписана със стенописи. Големият иконостас с изключителна резба  и позлата е един от най-представителните сред запазените от XVIII в. иконостаси по българските земи. Чудотворната Богородична икона дарява здраве и щастие на всички вярващи. Тя е реплика и има силата на  прочутата чудотворна икона на Богородица, която е охранявала портите на Ивирон в Света гора. Надписът й сочи, че тя е зографисана „от ръката на Яков,монах Иверски“ в 1790 г. Отпътуване за село Златолист и посещение на църквата „Свети Георги“ и мястото на Преподобна Стойна – обителта на пророчицата. Църквата „Св. Георги”, в която е живяла Преподобната, със сигурност е една от най-разкошните не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Построена през 1857 г., тя е изографисана през 1876 г. от Теофил Минов. Представлява огромна трикорабна едноапсидна куполна псевдобазилика с дължина 25 м и ширина 11 м, дълбоко вкопана в земята. Богатият иконостас е в пълен унисон с невероятните стенописи, някои от които не са твърде канонични. Поразително впечатление правят монументалните образи на св. св. Кирил и Методий, представени в цял ръст на северната стена на църквата. Отпътуване за посещение на Рупите. Местността Рупите, заедно с храм-паметник „Света Петка Българска“, е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Тук живее и служи на родината си българската пророчица Ванга. Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.“ Хребетът, за който говори Ванга, всъщност е Кожух планина, възвишение в Рупите. Посещение на храм-паметникът „Св. Петка Българска”. Отпътуване за Сандански към хотела. Нощувка.

3 ДЕН

Закуска. Отпътуване в посока Арбанаси – разположено на високо плато на 4 км от град Велико Търново.  Известно е, че селото е съществувало още по време на Втората българска държава (1185 г. – 1393 г.). Тогава болярите от столицата Търново го използвали за лятна резиденция. Според легендата тук търновските царе са секли монети. Посещение на Девическият манастир „Света Богородица” се намира в началото на с. Арбанаси, на 5 км от  град Велико Търново в посока Горна Оряховица. Той е един от няколкото духовни обители около старата столица на България, които пазят в себе си тежки спомени от османското нашествие. В манастира се съхранява чудотворната икона на Богородица Троеручица. Наричат иконата още Плачещата Богородица. Според преданието след завземането на Царевец от османците (1396 г.) монахините изоставят манастира и заравят светинята. Години по-късно овчарче чува стон, идващ под земята. Намират иконата и я връщат на манастира. Празникът на манастира е на 15 август – Деня на Богородица.
След обед отпътуване за Велико Търново, Шумен, Варна и Добрич. Пристигане късно вечерта.