office@nedatravel.com, +359 52 620 208, +359 887 620 208
Неда Травeл – гр. Варна

Грузия и Армения

София/ Варна – Истанбул – Тбилиси – Мицхета – Ананури – Казбег – Гергети – Баграташен – Санахин – Ахпат – Дилиджан – Севан – Ереван – Ечмиадзин – Звартнотс – Гарни – Гегхард – Бавра – Квертиси – Ваджия – Акхалтсикхе – Боржоми – Уплисцихе – Гори – Тбилиси – Истанбул – Варна/ София

Самолетна екскурзия
9 дни / 8 нощувки

28.04.2018 – 06.05.2018

Пакетна ЦЕНА за РАННО ЗАПИСВАНЕ до 28.02.2018:  2541 лв.
Пакетна цена: 2932 лв. с включени летищни такси

Цената за човек в двойна стая и включва:

 • самолетен билет София/ Варна – Истанбул – Тбилиси – Истанбул – Варна/ София
 • летищни такси в размер на 185 евро/ 362 лв. (към 12.10.2016 г.). При разлика в размера на таксите към датата на издаване на билетите, съответната разлика се доплаща или връща.
 • 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*
 • туристическа обиколка на Тбилиси
 • сити тур на Ереван
 • дегустация на коняк
 • климатизиран транспорт по маршрута
 • всички екскурзии и трансфери, описани в програмата
 • екскурзоводско обслужване на руски език по време на тура
 • медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек на ЗК „Мондиал“
 • водач на групата от фирмата-организатор

Цената не включва:

 • лични разходи и неупоменати в програмата услуги
 • входни билети за обектите в Грузия – 12 евро (заплащат се задължително на място в посочената валута)
 • входни билети за обектите в  Армения – 15 евро (заплащат се задължително на място в посочената валута)
 • бакшиши – около 60-80 USD – заплащат се на място
 • застраховка “Отмяна на пътуването” с Евроинс – от 2 % от пакетната цена.

Допълнителни екскурзии, невключени в пакетната цена:

 • допълнителна екскурзия „Светините на християнството” – 50 евро/ 98 лв.
 • допълнителна екскрузия „Копието на съдбата” – 45 евро/ 88 лв.

Допълнителна информация:

 • депозит – 800 лева, доплащане – до 28.03.2017г.
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването: 10

Срокове за анулации и неустойки:

 • до 60 дни преди датата на заминаване –100 лева;
 • от 59 до 30 дни – 500 лева;
 • от 29 дни до деня на пътуване – 100% неустойка.

Ден – 1  София/ Варна – Истанбул – Тбилиси

Тръгване от Варна в 03:55 ч. с полет на Turkish Airlines и кацане в Истанбул в 04:55 ч.
Излитане от София в 10:00 ч. и пристигане в Истанбул в 11:25 ч.
Полет в 13:10 ч. Кацане в Тбилиси в 16:30 ч. Трансфер до хотел „Shine“ 3+ (http://hotelshine.ge/) или подобен и настаняване. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден – 2 Тбилиси – Мицхета – Тбилиси

След закуска започва обзорна екскурзия из аристократичния Тбилиси, наричан „спящата красавица”, основан през V век. Предимство е, че повечето културни паметници се намират на минути един от друг. Сред най-важните забележителности са църквата Метехи в Стария град, катедралата Сиони (от VІ – VІІ век), базиликата Анчисхати (VІ век), която е и най-старият оцелял до наши дни християнски храм в града, Синагогата, статуята на Майка Грузия. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Ще прибавим Националния музей на Грузия и разбира се цитаделата Нарикала от ІV век, от стените на която се открива прекрасна панорамна гледка към столицата. Продължаваме към древната грузинска столица и религиозен център Мицхета. Оттук е започнало разпространението на християнството в Грузия. На това място ще посетим манастирския комплекс Джвари (VІ век) и катедралата Светицховели (ХІ век), където се съхранява парче от ризата на Исус Христос. И двете християнски светини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Завръщане в  Тбилиси. Вечеря и нощувка.

Ден – 3 Светини на Християнството (Ананури – Казбег – Гергети)

Закуска. Свободно време или екскурзия „Светините на християнстовото”. Отправяме се към Ананури по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина (срещу допълнително заплащане). Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м). Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.

Ден – 4 Синята перла на Армения (Баграташен – Санахин – Ахпат – Дилиджан – Севан – Ереван)

След закуска отпътуваме за грузинско-арменската граница. При Баграташен започва арменската част от туристическата ни програма. Най-напред ще посетим манастирa Ахпат (обект на ЮНЕСКО), след което се отправяме към езерото Севан, известно като Синята перла на Армения и едно от най-големите високопланинските езера в света. Ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Ще се разходим из старата част на града и ще видим манастирския комплекс Севанаванк. Отпътуване за столицата Ереван, най-големият град в Армения, и настаняване в хотел „Nork Residence” 3* или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден – 5 Ереван

След закуска предстои обзорна екскурзия из арменската столица. Градът е разположен на река Хардзан, извираща от езерото Севан. Отличителна е архитектурата на сградите му, построени с пъстри туфи от началото на ХХ век. Ереван според отзивите на посетили го туристи е спокоен град, тук почти няма престъпност, а чужденецът е добре дошъл навсякъде. В центъра е обширният Площад на Републиката със сградите на парламента, историческия музей и националната художествена галерия. Един от най-внушителните паметници в града е този на Майка Армения. В Ереван се намира и Библиотеката за древни манускрипти Матенадаран. Тя е една от най-големите в света и съхранява огромно количество ръкописи от античния свят. Пешеходната ни разходка из града ще продължи край комплекса Каскада, операта, Мемориала на арменския геноцид. Многобройни са и зелените паркове в града. И след такова завръщане в миналото идва ред и на много приятни забавления. Ще посетим конячния завод, където се произвежда знаменития арменски коняк „Арарат” (къде без дегустация!). Следва пазарът Шука, където се предлагат традиционни за страната сладки и сушени плодове. Нощувка.

Ден – 6 Копието на съдбата (Ечмиадзин – Звартнотс – Гарни – Гегхард)

Закуска. Свободно време или по желание екскрузия „Копието на съдбата”. Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук. Завръщане в Ереван. Вечеря и нощувка.

Ден – 7 Бавра – Квертиси – Ваджия – Акхалтсикхе

След закуска отпътуване за град Гюмри, наричан до скоро Ленинакан на името на известния комунистически вожд, и границата с Грузия при Бавра – Ниноцминда. Пресичане на границата и посещение на замъка Кервици, пещерния град и манастирския ансамбъл Варджия – 13 етажен град, ‘изрязан’ в скалите. Настаняване в хотел „Bona Dea” 3* или подобен в Акхалтсикхе. Вечеря и нощувка.

Ден – 8 Боржоми – Уплисцихе – Гори – Тбилиси

Закуска и отпътуване за Тбилиси. По път екскурзия в парка Боржоми, където ще опитате известната  изворна минерална вода. Отиваме в Гори, родният град на Й. В. Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Освен него, ще видим и пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие до новата ера. През него е минавал Пътят на коприната. Този древен комплекс е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър. Настаняване в хотел “Shine hotel” 3* или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден – 9 Тбилиси – Истанбул – Варна/ София

Ранно напускане на хотела. Трансфер до летище за полет в 06:35 ч. Пристигане в Истанбул в 08:05 ч. Излитане в 11:10 и кацане във София в 12:25 ч.
В 17:25 ч. излитане от Тбилиси и кацане в Истанбул в 19:00 ч. Полет в 01:20 ч. и пристигане във Варна в 02:25 ч. на 08.05.2018 г.

Допълнителни екскурзии

„Светините на християнстовото” – 50 евро/ 98 лв.
Отправяме се към Ананури по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина (срещу допълнително заплащане). Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м).

„Копието на съдбата” – 45 eвро/ 88 лв.
Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук.