office@nedatravel.com, +359 52 620 208, +359 887 620 208
Неда Травeл – гр. Варна

Пътят на Българската държава – величие, красота и мигове на гордост

Двудневно пътешествие с посещение на древните български столици
ПЛИСКА, ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ, ВЕЛИКО ТЪРНОВО

неда-травел-плиска-мадара-преслав-велико-търново-история-обучение-деца

Варна – Мадарски Конник – Плиска – Велики Преслав –
Велико Търново /нощувка/ – Шумен – Варна

Пакетна цена със включени всички входни такси и беседи:  105 лв.

Цената включва:

 • транспорт с лицензиран автобус
 • входни такси за посещаваните обекти и екскурзоводски беседи:
  – Историко-археологически резерват „Мадара”,
  – Историко-археологически резерват Плиска,
  – Археологически музей Велики Преслав
  – Крепостта Царевец,
  – Парк на Миниатюрите „Мини България“
  – Регионален исторически музей – Шумен
 • нощувка със вечеря и закуска във Велико Търново
 • Обяд във Плиска
 • Обяд във Велико Търново /сух пакет/
 • медицинска застраховка

Цената е валидна за групи от 45 пълноплащащи ученици. При група, различна от посочената цената ще се преработи. С групата пътуват 3 ръководители безплатно и им се изплащат командировъчни.

ПРОГРАМА

Първи ден

08:00 ч             Отпътуване от Варна

10:00-11:00 ч   Мадарски конник – Барелефа, Пещерите и Музея – Мистично място за древните траки и българи, обгърнато с легенди и сказания.  Ще се потопим в енергетиката на този феномен на човешката сила.

11:30-12:30 ч Плиска –  посещение на Музея и Базиликата  – Първата столица на заселилите се по тези земи българи е избрана не случайно. Плодородната земя, гъстите гори, които обкръжавали укрепленията на града давали прекрасни условия за живот на жителите му. По своята площ градът е бил един от най-големите в Европа. До наши дни са съхранени многобройни останки от онези далечни времена.

13:15-14:15 ч.   Велики Преслав

14:30-15:30 ч. Посещение на археологически комплекс Велики Преслав – музей и руини и 12 минутен филм  нагледно представящ величието на Древната столица.  Градът на Симеон Велики е описан от средновековните летописци с възхищение и гордост. Мощни крепостни стени, изградени от мрамор и украсени с изящни мозайки дворци, това е престолнината на средновековното бългорско царство в годините на най-голямото му величие.

16:00 ч. Отпътуване за Велико Търново

18:00 ч.   Настаняване в хотела, вечеря.

Втори ден

8:00  Закуска

9:00  Посещение на Велико ТърновоЦаревград Търнов, така са наричали през средните векове третата столица на българите. Един от най-живописните български градове, който поразява с незабравимата си красота. Тук нашите предци са успели да създатат атмосферата на сигурност, покой и духовност. Посещение на крепостта Царевец, Посещение на музея на средновекивието, разходка по Самоводската чаршия.

12:00  Обяд

15:00 Посещение на Регионалния исторически музей – Шумен

Разходката в музея започва със зала „Праистория“, следва зала „Античност“, Култовите паметници „Каменни баби“, зала за историята на българските земи в периода от ХV-ХІХв. и  зала „Българско възраждане“.
В етнографската част на експозицията на Историческия музей има оригинални мъжки и женски костюми, кухненски мебели в шуменска къща и др. Специална зала е отделена за богатата нумизматична колекция, която Регионалният исторически музей – Шумен, притежава. Тя включва над 100000 монети, част от които са уникални.

16:30  Отпътуване за Варна